Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ogłasza przetarg
- Adres: 60-637 Poznań, ul. Wojska Polskiego 28
- Województwo: wielkopolskie
- Telefon/fax: tel. 061 8487023, 8487043 , fax. 061 8487043, 8487145
- Data zamieszczenia: 2013-08-23
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28 28
60-637 Poznań, woj. wielkopolskie
tel. 061 8487023, 8487043, fax. 061 8487043, 8487145
REGON: 00000184400000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.au.poznan.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Uczelnia publiczna
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przeprowadzenie badań żywieniowo-klinicznych z podawaniem wskazanych produktów prozdrowotnych wytypowanym grupom osób w zakresie nieswoistych stanów zapalnych jelit - postępowanie powtórzone - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie badań kliniczno-żywieniowych, na populacji wybranych minimum 100 pacjentów, cierpiących na nieswoiste stany zapalne jelit., obejmujących interwencję żywieniową opartą na produktach o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych wraz z określeniem ich skuteczności Temat realizowany jest w ramach projektu POIG Bioaktywna Żywność POIG 01.01.02-00-061/09. Opis przedmiotu zamówienia jest zgodny z nomenklaturą Wspólnego Słownika Zamówień Publicznych: 73100000-3-usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe. Zamawiający nie przewiduje badań porównawczych. Zadanie 1. Wykonanie uzupełniających badań diagnostycznych specjalistycznych dla jednostki chorobowej: nieswoiste stany zapalne jelit A.Cel Specjalistyczne badania pozwolą na pełną diagnostykę pacjenta oraz stanowią uzupełnienie kryteriów włączenia do badań żywieniowo-klinicznych. B.Warunki realizacji zadania 1 wg załącznika nr 7 C.Skala realizacji zadania minimum 100 osób, Zadanie 2. Podawanie pacjentom, podzielonym na grupy, wg schematu (załącznik nr 7), kompozycji produktów zawierających składniki bioaktywne ukierunkowane na wspomaganie terapii bądź placebo. A.Cel: Wdrożenie dietoterapii wykorzystującej produkty o wysokich walorach prozdrowotnych, służących do remisji choroby (poprawy parametrów żywieniowo-klinicznych) B.Warunki realizacji: Podawanie pacjentom, podzielonym na dwie grupy w proporcji 60/40 kompozycji produktów przygotowanych przez Zamawiającego, przez okres 63 dni wg schematu (załącznik nr7). Paczkowane produkty dostarczane będą przez Zamawiającego. Ich dystrybucja do pacjenta będzie realizowana przez Wykonawcę i odbywać się będzie min. co 2 tygodnie. Zamawiający wymaga przechowywania dostarczonych produktów żywieniowych (porcji) w niżej określonych warunkach: pomieszczenie suche, ciemne, o temperaturze do 18°C, wyposażone w regały. C.Skala realizacji zagadnienia dla nieswoistych stanów zapalnych jelit: Zamawiający w trakcie cyklu badawczego będzie sukcesywnie dostarczał wymagane porcje żywieniowe z tym, że ich ilość na cały okres badawczy będzie wynosiła sumarycznie: minimum 6 300 porcji. Zadanie 3. Systematyczny nadzór przebiegu badania kliniczno-żywieniowego. A.Cel: Kontrola stanu zdrowia oraz sposobu żywienia i przestrzegania realizacji interwencji żywieniowej w oparciu o wybrane parametry i dzienniczek żywienia, zgodnie z częstotliwością wskazaną w załącznikach nr 8,9, 10, 10ado SIWZ. B.Warunki realizacji: Zamawiający kontroluje stan zdrowia pacjenta poprzez badanie ogólne oraz w oparciu o wyniki biochemiczne (za oznaczenia biochemiczne krwi odpowiada inny wykonawca) Pacjent objęty badaniem powinien codziennie dokonywać w tygodniowym dzienniczku bieżącego notowania (załącznik nr 9) zapisy dotyczące spożywanej żywności. Wykonawca odbiera od pacjenta tygodniowe dzienniczki raz na dwa tygodnie. C.Skala realizacji zadania: minimum 100 pacjentów, 900 dzienniczków; D.Terminy realizacji: Kontrola prawidłowości wypełnienia dzienniczka co dwa tygodnie (załącznik nr 9). E.Ewentualne dodatkowe wymogi: Wydruk dzienniczków bieżącego notowania i ich dostarczenie należy do Zamawiającego - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 731000003
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Zamawiający nie przewiduje wniesienia wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.up.poznan.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Założenie i prowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów eubiotycznych w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej - postępowanie powtórzone
Dodano: 2015-01-12 - Założenie i prowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów eubiotycznych w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej
Dodano: 2014-12-02 - Konfiguracja, przygotowanie i dostarczenie kompleksowej usługi globalnego monitorowania kontenerów
Dodano: 2013-10-18 - Wykonanie badania ewaluacjnego mid-term projektu pt. Wzmocnienie potencjału PWSZ w Koninie drogą do wzrostu liczby absolwentów kierunku o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy realizowanego w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie.
Dodano: 2012-11-08 - Opracowanie modeli biomasy czterech gatunków drzew na podstawie danych teledetekcyjnych i wyników pomiarów bezpośrednich dla Nadleśnictwa Drawno
Dodano: 2012-08-31 - Przygotowanie i wykonanie analizy oraz badania dotyczącego aktualnej sytuacji sektora Małych i Średnich Przedsiębiorstw w wojewódzkie wielkopolskim pn.: Znaczenie sektora MSP dla rozwoju Wielkopolski
Dodano: 2012-07-11 - Przygotowanie i przeprowadzenie analizy oraz badania społecznego dotyczącego przetwórstwa przemysłowego w województwie wielkopolskim pn. Uwarunkowania rozwoju przetwórstwa przemysłowego w Wielkopolsce
Dodano: 2012-04-18 - przeprowadzenie prac doświadczalnych pt. Badania z zakresu produkcji płyt pilśniowych i wiórowych w ramach projektu rozwojowego NR12 00065 10 (1/2011/GR)
Dodano: 2011-04-27 - Przeprowadzenie doświadczeń (uprawy) z określonymi odmianami wierzby oraz wykonanie wybranych oznaczeń fizyko-chemicznych w ramach projektu rozwojowego o numerze NR12-0065-10 (1/2011/GR)
Dodano: 2011-04-27 - Założenie i prowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów bakteriocyn w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej
Dodano: 2010-09-03