Przetargi.pl
Dostawa jaj kurzych dla „Uzdrowisko Kołobrzeg” S.A. i „Uzdrowisko Świnoujście” S.A..

Uzdrowisko Kołobrzeg Spółka Akcyjna ogłasza przetarg

  • Adres: 78-100 Kołobrzeg, ks. Piotra Ściegiennego
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 943 548 802, , fax. 94 35 225 16
  • Data zamieszczenia: 2018-12-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Uzdrowisko Kołobrzeg Spółka Akcyjna
    ks. Piotra Ściegiennego 1
    78-100 Kołobrzeg, woj. zachodniopomorskie
    tel. 943 548 802, , fax. 94 35 225 16
    REGON: 28817100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.uzdrowisko.kolobrzeg.pl www.uzdrowisko.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa jaj kurzych dla „Uzdrowisko Kołobrzeg” S.A. i „Uzdrowisko Świnoujście” S.A..
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa jaj kurzych, podzielona na zadania : - Zadanie nr 1 – Dostawa jaj kurzych do „Uzdrowisko Kołobrzeg” S.A. - Zadanie nr 2 – Dostawa jaj kurzych do „Uzdrowisko Świnoujście” S.A. Zamawiający dopuszcza możliwości złożenia ofert częściowych na jedno lub dwa zadania. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych. Złożenie oferty wariantowej spowoduje jej odrzucenie . Przedmiotem niniejszego postępowania nie jest zawarcie umowy ramowej. Opis przedmiotu zamówienia dla Zadania nr 1 1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa do położonych na terenie miasta Kołobrzegu punktów żywienia ZAMAWIAJĄCEGO jaj kurzych zgodnie z następującymi wymaganiami: • klasa jakości handlowej “A”, • kategoria wagowa „L” 63 g do 73 g zgodnie z gramaturą unijną, • ilość średnioroczna – 200.000 szt., • produkt powinien być dostarczony w stanie nieuszkodzonym, w specjalistycznych opakowaniach (wytłoczki, skrzynie), • dostarczany produkt powinien być czysty z oznaczonymi cechami identyfikowalności, specyfikacja każdej partii, • dostawa w ciągu maksymalnie 24 godzin od złożenia zamówienia, • dostawa minimum 3 razy w tygodniu, najpóźniej do godziny 10 rano, • dostarczone jaja naświetlone są lampami bakteriobójczymi bezpośredniego działania NVB 2X15 IP65. • Dostawca dostarczy towar w czystym stroju ochronnym. 2. Podana ilość zamawianych jaj nie jest wielkością ostateczną i może się wahać w zależności od potrzeb zamawiającego, łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 i jest mniejsza od 10% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie, w razie zaistnienia takiej potrzeby ze strony Zamawiającego, z jednoczesnym zachowaniem cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w ofercie. Zamawiający dokonał szacowania na podstawie zgłoszonej liczby gości w roku 2018. Zapotrzebowanie na dostawy jaj może ulec zmianie w przypadku zmiany ilości gości hotelowych, w tym komercyjnych i kuracyjnych ze skierowaniem z NFZ. Wynagrodzenie Wykonawcy uzależnione będzie od ilości faktycznie zrealizowanych dostaw. Zmiany dokonane zostaną w formie pisemnego aneksu. 3. Z dostawą łączy się usługa transportowa specjalistycznym samochodem (chłodnia lub izoterma) oraz rozładunek u zamawiającego. 4. Od dostawcy wymaga się aby: - posiadał certyfikat produkcji HACCP lub oświadczenie o spełnieniu warunków HACCP oraz wyrażenie gotowości poddania się auditowi drugiej strony, - zaświadczenie dopuszczające pojazd do przewożenia żywności, - potwierdzenie aktualnych badań weterynaryjnych, - zaświadczenie o wykonaniu naświetlania jaj lampami UV, - przestrzegał zasad higieny żywności określonych w przepisach ustawy. 5. Wykonawca obowiązany jest do przekazywania Zamawiającemu miesięcznego raportu z wykonania umowy. 5.1. Raport miesięczny z wykonania umowy powinien zawierać : 5.1.1. Rodzaj dostarczonego asortymentu. 5.1.2. Ilość dostarczonego asortymentu. 5.1.3. Wartość łączna dostarczonego w danym miesiącu asortymentu. 5.1.4. Forma przesłania raportu z miesięcznego wykonania umowy : 5.1.4.1. W formie elektronicznej na adres: m.zasada@uzdrowisko.kolobrzeg.pl 5.1.4.2. W formie pisemnej na adres siedziby Zamawiających. 5.1.5. Termin przesłania raportu z miesięcznego wykonania umowy : 7 dni od zakończenia kolejnego miesiąca obowiązywania umowy. Opis przedmiotu zamówienia dla Zadania nr 2 1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa do położonych na terenie miasta Świnoujście punktów żywienia ZAMAWIAJĄCEGO jaj kurzych zgodnie z następującymi wymaganiami: • klasa jakości handlowej “A”, • kategoria wagowa „L” 63 g do 73 g zgodnie z gramaturą unijną, • ilość roczna – 206.000 szt., • produkt powinien być dostarczony w stanie nieuszkodzonym, w specjalistycznych opakowaniach (wytłoczki, skrzynie), • dostarczany produkt powinien być czysty z oznaczonymi cechami identyfikowalności, specyfikacja każdej partii, • dostawa w ciągu maksymalnie 24 godzin od złożenia zamówienia, • dostawa minimum 3 razy w tygodniu, najpóźniej do godziny 7 rano, • dostarczone jaja naświetlone są lampami bakteriobójczymi bezpośredniego działania NVB 2X15 IP65. • Dostawca dostarczy towar w czystym stroju ochronnym. 2. Podana ilość zamawianych jaj nie jest wielkością ostateczną i może się wahać w zależności od potrzeb zamawiającego, łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 i jest mniejsza od 10% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie, w razie zaistnienia takiej potrzeby ze strony Zamawiającego, z jednoczesnym zachowaniem cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w ofercie. Zamawiający dokonał szacowania na podstawie zgłoszonej liczby gości w roku 2018. Zapotrzebowanie na dostawy jaj może ulec zmianie w przypadku zmiany ilości gości hotelowych, w tym komercyjnych i kuracyjnych ze skierowaniem z NFZ. Wynagrodzenie Wykonawcy uzależnione będzie od ilości faktycznie zrealizowanych dostaw. Zmiany dokonane zostaną w formie pisemnego aneksu. 3. Z dostawą łączy się usługa transportowa specjalistycznym samochodem (chłodnia lub izoterma) oraz rozładunek u zamawiającego. 4. Od dostawcy wymaga się aby: - posiadał certyfikat produkcji HACCP lub oświadczenie o spełnieniu warunków HACCP oraz wyrażenie gotowości poddania się auditowi drugiej strony, - zaświadczenie dopuszczające pojazd do przewożenia żywności, - potwierdzenie aktualnych badań weterynaryjnych, - zaświadczenie o wykonaniu naświetlania jaj lampami UV, - przestrzegał zasad higieny żywności określonych w przepisach ustawy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03000000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający warunkuje udział w postępowaniu wniesieniem wadium w wysokości 2.000,00zł (słownie: dwa tysiące tysięcy złotych 00/100.) na każde zadanie, w przypadku składania ofert na oba zadania należy wpłacić wadium w wysokości 4.000,00 zł (słownie: cztery tysiące złotych 00/100).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach