Przetargi.pl
Dostawa artykułów żywnościowych do 4 stołówek Bursy Miejskiej w Częstochowie - 10 części

Bursa Miejska ogłasza przetarg

  • Adres: 42207 Częstochowa, ul. Prusa
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 34 34 44 012 , fax. 34 34 44 015
  • Data zamieszczenia: 2018-11-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Bursa Miejska
    ul. Prusa 20
    42207 Częstochowa, woj. śląskie
    tel. 34 34 44 012, fax. 34 34 44 015
    REGON: 24301614500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bursamiejska.czest.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: placówka oświatowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa artykułów żywnościowych do 4 stołówek Bursy Miejskiej w Częstochowie - 10 części
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych zwanych dalej "artykułami żywnościowymi" do 4 stołówek Bursy Miejskiej w Częstochowie zgodnie z zapotrzebowaniem składanym przez zamawiającego w całym okresie obowiązywania umowy. 2. Miejscem dostarczania zamawiającemu artykułów żywnościowych są pomieszczenia stołówek w budynkach Bursy Miejskiej mieszczące się przy ul. Prusa 20, Legionów 19/21, Nowowiejskiego 11a, Jasnogórskiej 84/90 zwane dalej również "miejscem dostarczenia artykułów żywnościowych" (wymagane jest wniesienie artykułów żywnościowych do pomieszczeń). 3. Zamawiający dokonuje wyodrębnienia zamówienia na 10 samodzielnych części (każda część nazywana jest w dalszej części SIWZ "zadaniem") z zastrzeżeniem, że wszystkie ewentualnie wskazane nazwy własne są uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia i mają na celu wskazanie jedynie jakości i parametrów przedmiotu zamówienia z uwagi na brak innych dostatecznie dokładnych określeń, które pozwalałyby opisać przedmiot zamówienia w tej części w sposób jednoznaczny i wyczerpujący. W związku z powyższym Wykonawcy mogą składać oferty równoważne w stosunku do przedmiotu zamówienia przedstawionego w SIWZ – zgodnie z art. 30 ust. 4 i 5 Pzp. W związku z tym: Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych, tj. o parametrach zdrowotnych, smakowych i jakościowych nie gorszych niż określone w Załączniku nr 2a- 2j do SIWZ, w odniesieniu do produktów spożywczych, których pochodzenie zostało określone przez Zamawiającego w SIWZ nazwą producenta. Równoważność pod względem gramatury/wielkości oferowanych produktów, zawartości składników odżywczych, walorów organoleptycznych ( smak, zapach, barwa, konsystencja) ma w szczególności gwarantować realizację dostawy zgodnie z wymaganiami określonymi w SIWZ. Zgodnie z art. 30 ust. 5 Pzp ciężar udowodnienia, że produkty spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. Wskazane w Formularzach ofertowo-cenowych wielkości opakowań/gramatury są wymaganiami minimalnymi Zamawiającego. Wykonawca może zaoferować opakowania/gramatury większe, jednakże rozliczenie nastąpi po wskazanych w ofercie cenach jednostkowych bez ich przeliczania do wielkości zaoferowanego przez Wykonawcę opakowania/gramatury. 4. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia poprzez wyszczególnienie artykułów żywnościowych w ramach danego zadania, zamawianą ilość oraz częstotliwość i terminy sukcesywnych dostaw określają odpowiednio: Główny kod CPV – 15000000 - 8 Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne Dodatkowe kody CPV: Zadanie 1: Artykuły ogólnospożywcze - Zał.2a - kod CPV 15800000-6 Zadanie 2: Mięso - Zał.2b - kod CPV 15110000-2 Zadanie 3: Wędliny - Zał. 2c - kod CPV 15131130-5 Zadanie 4: Produkty mleczarskie - Zał. 2d - kod CPV 15500000-3 Zadanie 5: Pieczywo i wyroby piekarskie, ciastkarskie - Zał.2e - kod CPV 15810000-9 Zadanie 6: Warzywa i owoce Zał.2f - kod CPV 03220000-9 Zadanie 7: Ziemniaki Zał.2g - kod CPV 03212100-1 Zadanie 8: Drób - Zał.2h – kod CPV 15112000-6 Zadanie 9: Jajka - Zał.2i – kod CPV 03142500 - 3 Zadanie 10: Ryby - Zał.2j – kod CPV 15200000-0. Ilość artykułów żywnościowych wskazana w załącznikach do specyfikacji nr 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j jest wielkością orientacyjną, przewidywaną do nabycia przez zamawiającego w okresie wykonania zmówienia, przyjętymi dla celu porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Zamawiający zastrzega sobie prawo jednostronnego pomniejszenia lub zwiększenia wskazanej ilości nabywanych od wykonawcy artykułów żywnościowych stosownie do swoich rzeczywistych potrzeb w zakresie zużycia. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia zamówienia lub całkowitej rezygnacji z zamówienia w okresie przerw świątecznych, ferii zimowych, letnich i innych przerw zgodnie z kalendarzem na dany rok szkolny ustalonym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz innych nieprzewidzianych przerw. 5. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, w rozumieniu art. 2 pkt 6 Pzp. Na ofertę częściową składa się dostawa artykułów żywnościowych wyszczególnionych w ramach danego zadania. Zamawiający nie wprowadza ograniczeń, co do ilości zadań, na które można złożyć ofertę, przy czym na dane zadanie można złożyć tylko jedną ofertę. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych, gdzie część (zadanie) stanowi: 1) Artykuły ogólnospożywcze dostawa 2-3 razy w tygodniu do godz. 9.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 2) Mięso dostawa 3-4 razy w tygodniu do godz. 8.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 3) Wędliny dostawa 3-4 razy w tygodniu do godz. 8.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 4) Produkty mleczarskie dostawa 2-3 razy w tygodniu do godz. 9.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 5) Pieczywo i wyroby piekarskie, ciastkarskie dostawa codziennie do godz. 5.30, po złożeniu zamówienia telefonicznego 6) Warzywa i owoce dostawa 3-4 razy w tygodniu do godz. 9.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 7) Ziemniaki dostawa 2 razy w tygodniu do godz. 9.00 , po złożeniu zamówienia telefonicznego 8) Drób dostawa 4 razy w tygodniu do godz. 8.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 9) Jajka dostawa 2 razy w tygodniu do godz. 8.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego 10) Ryby dostawa 2 razy w tygodniu do godz. 8.00, po złożeniu zamówienia telefonicznego *Zadania nie mogą być dzielone przez Wykonawców. Oferty nie zawierające pełnego zakresu przedmiotu zamówienia określonego w zadaniu zostaną odrzucone. 6. Zamawiający nie dopuszcza możliwości złożenia oferty wariantowej w rozumieniu art. 2 pkt 7 Pzp. 7. Przedmiot zamówienia winien być dostarczony transportem, spełniającym wymogi Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018r. poz. 1541 z późn. zm.). 8. Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru. Opakowania, w których są dostarczane produkty przez Wykonawcę powinny spełniać wymogi sanitarno-higieniczne (pojemniki czyste, odpowiednio zabezpieczone m. in. przed deszczem, śniegiem). 9. Dostarczane wyroby: • powinny spełniać wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, w tym spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, magazynowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154); • powinny być świeże, pierwszego gatunku, pierwszej klasy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa; • powinny cechować się wysokimi walorami smakowymi; • opakowania powinny być oznakowane i zawierać informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia; • produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne) zgodnie z polską normą powinny posiadać etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy (tj. % zawartości mięsa w wędlinie, substancje stosowane w produkcji); • mięso należy dostarczyć w zamkniętych pojemnikach lub opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Do każdego pojemnika/opakowania powinna być dołączona etykieta zawierająca informacje dotyczące m. in. nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, terminu przydatności do spożycia; • dostarczane przez wykonawcę produkty spożywcze muszą posiadać aktualny termin przydatności do spożycia, właściwy dla konkretnego produktu, ale nie krótszy niż połowa tego okresu – w dniu dostawy; • dostawy będą odbywać się po wystosowaniu przez Zamawiającego zamówienia w formie telefonicznej z co najmniej 1-dniowym wyprzedzeniem; w zamówieniu zamawiający precyzyjnie określi rodzaj i ilość asortymentu jaki ma wykonawca dostarczyć; zamawiający zastrzega, iż dostawy w ilościach większych niż wskazane w zamówieniu nie będą przyjmowane.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. wypełniony Formularz ofertowy (część ogólna) stanowiący załącznik nr 1 do SIWZ; 2. wypełniony Formularz ofertowo-cenowy (część szczegółowa) stanowiący odpowiednio załącznik 2a-2j do SIWZ; 3. wypełniony załącznik nr 3 do SIWZ, stanowiący oświadczenie składane na podstawie art. 25a ust. 1 Pzp aktualne na dzień składania ofert; informacje zawarte w oświadczeniu będą stanowić wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu; 4. pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy – jeżeli zostało ustanowione, tj. jeżeli upoważnienie osób podpisujących ofertę nie wynika wprost z dokumentu stwierdzającego status prawny Wykonawcy, bądź do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (dotyczy również spółki cywilnej) przedłożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej przez notariusza lub inny stosowny dokument (np. umowa spółki cywilnej); 5. zgodnie z art. 24 ust.11 Pzp, Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 Pzp, przekaże Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do SIWZ. Wraz ze złożonym oświadczeniem, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oświadczenie, o którym mowa w pkt. 3 i 5 składa każdy z Wykonawców odrębnie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach