Przetargi.pl
Całodobowe wyżywienie pacjentów Prudnickiego Centrum Medycznego S.A. w Prudniku.

Prudnickie Centrum Medyczne Spółka Akcyjna w Prudniku ogłasza przetarg

  • Adres: 48-200 Prudnik, ul. Szpitalna 14
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 77 4067890 , fax. 77 4067872
  • Data zamieszczenia: 2014-05-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Prudnickie Centrum Medyczne Spółka Akcyjna w Prudniku
    ul. Szpitalna 14 14
    48-200 Prudnik, woj. opolskie
    tel. 77 4067890, fax. 77 4067872
    REGON: 53244846700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pcm.prudnik.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Spółka prawa handlowego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Całodobowe wyżywienie pacjentów Prudnickiego Centrum Medycznego S.A. w Prudniku.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest całodobowe wyżywienie pacjentów Prudnickiego Centrum Medycznego S.A. w Prudniku. Maksymalny poziom zamówienia - wynosi 100% wartości umowy. Minimalny poziom Zamówienia - wynosi 80% wartości umowy 2. Miejsca wykonania / lokalizacja: 1) Miejsce przygotowania posiłków: Wszystkie posiłki będą przygotowywane na bazie kuchni Wykonawcy. 2) Termin wykonania zamówienia: 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy. 3) Miejsce wykonania zamówienia: Prudnickie Centrum Medyczne S.A. w Prudnik, ul. Piastowska 64, 48-200 Prudnik oraz Zakład Opiekuńczo - Leczniczy w Głogówku, ul. Konopnickiej 2, 48-250 Głogówek. 4) Sposób wykonania zamówienia: Zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia oraz warunkami umowy. 3. Opis przedmiotu zamówienia: 1) Świadczenie usługi całodobowego wyżywienia pacjentów na rzecz Prudnickiego Centrum Medycznego S.A. w Prudniku, ul. Piastowska 64, 48-200 Prudnik oraz Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego w Głogówku, ul. Konopnickiej 2, 48-250 Głogówek. 2) Dostawa posiłków w ściśle określonych godzinach do wyznaczonych pomieszczeń dystrybucji posiłków (zgodnie z harmonogramem) . 3) Średnia ilość pacjentów objętych całodobowym wyżywieniem - 124 pacjentów na dobę. Roczne zapotrzebowanie na całodobowe wyżywienie 45285 pacjentów. 4) Kaloryczność wyżywienia całodobowego musi być zgodna z normami Instytutu Żywienia. 5) Ilość i rodzaj diet wydawanych w poszczególnych kuchenkach oddziałowych na dobę wyszczególnionych w załączniku nr 6 do SIWZ. 6) Rodzaj, ilość diet oraz dodatków uzależniona jest od stanów chorobowych pacjentów przebywających w szpitalu i ulega zmianom w dniach przyjęć i wypisów. 7) Pacjenci z dietą cukrzycową otrzymują dodatek cukrzycowy 2 x dziennie: - II śniadanie wymienniki węglowodanowe - 2,5 (2 - pieczywo, produkty zbożowe; 0,5 - owoce), wymienniki białkowe - 0,5, wymienniki tłuszczowe - 1, - Podwieczorek wymienniki węglowodanowe - 3,5 (2 - pieczywo, produkty zbożowe; 1 - owoce; 0,5 - produkty mleczne), wymienniki tłuszczowe - 1. 8) Pacjenci z dietą wysokobiałkową (sonda, płynna gęsta) - dodatek wysokobiałkowy otrzymują 2 x dziennie. 9) Wykonawca będzie przygotowywać jadłospisy oraz posiłki dla wszystkich pacjentów hospitalizowanych przez okres trwania umowy z uwzględnieniem zalecanych diet na bazie kuchni własnej. W jadłospisie należy uwzględnić przygotowanie posiłków tradycyjnych w okresie świątecznym. Jadłospis powinien zawierać gramaturę i kaloryczność wszystkich proponowanych posiłków. 10) Artykuły spożywcze i inne produkty/surowce niezbędne do przygotowania posiłków wykonawca kupuje na własny koszt. 11) Wykonawca zapewnia dostawę przygotowanych posiłków na poszczególne oddziały szpitalne mieszczące się w budynkach przy ul. Piastowska 64, 48-200 Prudnik oraz ul. Konopnickiej 2, 48-250 Głogówek. 12) Harmonogram wydawania posiłków oraz jego zmiany zatwierdza dietetyk szpitalny wyznaczony przez Zamawiającego. Harmonogram ten musi być dostosowany do pracy poszczególnych oddziałów szpitalnych. Harmonogram dostaw posiłków: Lp. Rodzaj posiłku Godzina dostawy (+- 15min) 1. Śniadanie 8.00 2. Drugie śniadanie dostarczane wraz z pierwszym śniadaniem 3. Obiad 12.00 - 13.00 4. Podwieczorek dostarczane wraz z obiadem 5. Kolacja dostarczane wraz z obiadem 13) Zamawianie posiłków odbywać się będzie na podstawie pisemnych zamówień wystawianych przez Zamawiającego, gdzie podany będzie rodzaj posiłku, liczba pacjentów i rodzaj diet. Zalecenia będą składane Wykonawcy do godz. 6.30 dnia, w którym obowiązuje dostawa. W pojedynczych przypadkach (w sytuacji podyktowanej stanem chorobowym pacjenta) zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany zamówienia do godz. 11.00 w dniu, w którym obowiązuje dostawa. 14) Wykonawca zobowiązany będzie do przedstawienia Zamawiającemu jadłospisu obowiązującego przez 10 kolejnych dni - najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu. 15) Obowiązek porcjowania posiłków i dostarczania ich do pacjentów spoczywa na pracownikach Zamawiającego (Salowej przy współudziale pielęgniarki). 16) Wykonawca w ramach zamówienia jest zobowiązany do dostarczania posiłków na oddziały zamawiającego. 17) Do posiłków należy uwzględnić: - śniadanie - kawę mleczną, zupę mleczną, - obiad - kompot, kisiel płynny, herbata itp., - kolacja - herbata wraz z cukrem. 18) Wykonawca jest zobowiązany do dostarczania drugiego śniadania i podwieczorku dla pacjentów chorych na cukrzyce, Oddziału Pediatrycznego oraz ZOL, zgodnie harmonogramem. 19) Zestawy posiłków dla pacjentów muszą zawierać zróżnicowane menu; posiłki nie mogą się powtarzać w jednej dekadówce (10 dniowy jadłospis). 4. Obowiązki i uprawnienia Wykonawcy: 1) Wykonawca zobowiązuje się realizować przedmiot zamówienia zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dn. 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. nr. 136 poz. 914 z późn. zm.), w przepisach wykonawczych do tej ustawy, innych powszechnie obowiązujących przepisach prawa dotyczących przygotowania i dostarczania posiłków dla pacjentów przebywających w szpitalu, jak również zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie bhp, p-poż. i Sanepid-u. W przypadku zmian powyższych przepisów Wykonawca jest zobowiązany do dostosowania przygotowania, gotowania i dostarczania posiłków bez dodatkowych opłat ze strony Zamawiającego. 2) Wykonawca przejmuje pełną odpowiedzialność za jakość i temperaturę oferowanych posiłków. 3) Wykonawca odpowiada za dobór właściwych produktów/surowców zgodnie ze zróżnicowanymi dietami żywieniowymi pacjentów. 4) Wykonawca odpowiada za higienę osobistą i stan zdrowotny zatrudnionego personelu. 5) Wykonawca odpowiada za dobór właściwych procesów technologicznych, gwarantujących najwyższą jakość oferowanych posiłków. 6) Wykonawca wyznaczy osoby, które odpowiadają za zaopatrzenie szpitala i oddziałów w żywność, bezpieczne przechowywanie produktów/surowców oraz dystrybucję posiłków na oddziały szpitalne. 7) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania posiłków i produktów/surowców we właściwej temperaturze i ich dystrybucji w bezpieczny sposób. 8) W gestii Wykonawcy leży zabezpieczenie odpowiedniej ilości termosów, wózków bemarowych i pojemników, zabezpieczających posiłki przed wylaniem/schłodzeniem, oraz spełniających wymogi sanitarno-epidemiologiczne. 9) Wykonawca zapewnia 3 termometry do pomiaru temperatury dostarczonych posiłków. 10) Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego udostępni dokumentację potwierdzającą mycie i dezynfekcję środka transportu (samochodu dostawczego oraz termosów/wózków bemarowych/pojemników do przewozu żywności). 11) Wykonawca zobowiązuje się do bezpiecznego i właściwego usuwania resztek niespożytych posiłków. Pojemniki/worki do przechowywania resztek pokonsumpcyjnych winny być dostarczane na oddziały szpitalne przez Wykonawcę oraz odbierane przez niego, myte i dezynfekowane w kuchni wykonawcy. 12) Wykonawca odbiera naczynia/pojemniki transportowe z poszczególnych oddziałów szpitalnych. Ich mycie powinno odbywać się w kuchni wykonawcy. W przypadku uszkodzenia, zniszczenia itp. naczyń/pojemników transportowych Wykonawca niezwłocznie je wymieni na własny koszt. 13) Pracownicy wykonujący przedmiot zamówienia powinni posiadać odzież ochronną, nakrycie głowy, odpowiednie obuwie i środki ochrony indywidualnej, które zapewnia Wykonawca. Pracownicy ci powinni również posiadać aktualne książeczki zdrowia z pełnymi badaniami wymaganymi w placówkach. 14) Wykonawca na własny koszt zobowiązuje się do wykonywania badań przez właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną na czystość mikrobiologiczną powierzchni, sprzętów co 6 miesięcy oraz każdorazowo w razie zatruć i zakażeń pokarmowych i każdorazowe dostarczenie Zamawiającemu wyników tych badań. 15) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność prawną i finansową za realizację przedmiotu zamówienia wobec Zamawiającego oraz organów kontroli (PIP, Sanepid itp.) oraz zobowiązuje się do przekazywania wszystkich wyników nadzoru sanitarnego, PIP i innych służb, niezwłocznie po ich otrzymaniu. 16) Wykonawca winien posiadać wdrożony system HACCP oraz przestrzegać i stosować się do zasad Systemu Zarządzania Jakością wdrożonych u Zamawiającego. 17) Wszelkie zastrzeżenia w realizacji usługi z oddziałów szpitalnych Zamawiającego zostaną przekazane osobie wyznaczonej przez Wykonawcę. Wykonawca po rozpoznaniu nieprawidłowości winien natychmiast usunąć wszelkie stwierdzone usterki w wykonywaniu usługi. 18) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek pokarmowych ze wszystkich wykonanych i dostarczonych posiłków każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Próbki są dostępne do wglądu dla zamawiającego, a w sytuacji powstania zagrożenia epidemiologicznego dla PSSE/WSSE. 19) Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia przed podpisaniem umowy: a) Decyzji dla kuchni w której Wykonawca będzie wykonywał posiłki wydaną przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na produkcje posiłków i wywóz posiłków, b) Decyzje właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na środek transportu, którym będą dostarczane posiłki do Zamawiającego. 20) Wykonawca zobowiązany jest na każde życzenie Zamawiającego przekazać protokoły z kontroli sanepidu. 5. Obowiązki i uprawnienia Zamawiającego: 1) Wykonawca będzie podlegał kontroli pracowników Zamawiającego: dietetyka szpitalnego, zespołu ds. zakażeń oraz pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Jakością. Zamawiający wyznaczy powyższych pracowników a Wykonawca może wyznaczyć osoby, które stanowić będą Komisję oceniającą jakość wykonywanych usług. Wszelkie przypadki nienależytego wykonywania usługi będą odnotowywane w protokole/audycie pokontrolnym, a ustalenia pokontrolne Wykonawca zobowiązany będzie usunąć w trybie przewidzianym w protokole/audycie pokontrolnym. W przypadku trzykrotnego stwierdzenia przez Komisję nienależytego wykonywania usługi, Zamawiający uprawniony jest do nałożenia kary umownej. 2) Wymienieni w pkt. 1) pracownicy Zamawiającego będą sprawować nadzór nad jakością, ilością, przestrzeganiem norm dziennych racji pokarmowych, stosowanych surowców, przebiegu procesów technologicznych, jak i czystości pomieszczeń i sprzętu. 3) Zamawiający będzie informował Wykonawcę o przeprowadzanych ankietach w zakresie badania zadowolenia pacjentów/klientów. Wnioski z powyższych badań Zamawiający przedstawi Wykonawcy w celu wdrożenia, usprawnienia itp. świadczonych usług w określonym czasie. 6. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 7. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych. 8. Zamawiający wyraża zgodę na powierzenie części Zamówienia podwykonawcom wyłącznie w zakresie transportu posiłków. 9. Wymagania stawiane Wykonawcy dotyczące realizacji usługi: a) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność wykonywanej usługi z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, b) Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy, c) Ustalenia i decyzje dotyczące wykonywania zamówienia uzgadniane będą przez zamawiającego z ustanowionym przedstawicielem wykonawcy, d) Określenie przez Wykonawcę telefonów kontaktowych i numerów fax. oraz innych ustaleń niezbędnych dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia, e) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pcm.prudnik.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach