Przetargi.pl
„Bio Aktywna Zdrowa Żywność”

PAPAGRIN sp. z o.o. ogłasza przetarg

  • Adres: 05-870 Błonie, Armii Krajowej
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 501-502-292
  • Data zamieszczenia: 2018-05-02
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: PAPAGRIN sp. z o.o.
    Armii Krajowej 2, lok. 29
    05-870 Błonie, woj. mazowieckie
    tel. 501-502-292
    REGON: 14669647400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.papagrin.com

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Bio Aktywna Zdrowa Żywność”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem postępowania przetargowego będzie zakup i instalacja niezbędnych środków trwałych, jako budowa infrastruktury produkcyjnej, co umożliwi Zamawiającemu produkcję nowych produktów. W wyniku realizacji przedmiotu zamówienia na rynek zostaną wprowadzone trzy nowe produkty: smakowe mieszanki nasienne, pasty na bazie aktywowanych nasion i orzechów, batony na bazie aktywowanych orzechów. Do osiągnięcia powyższych założeniem potrzebne będzie opracowanie i dostarczenie do Zamawiającego poniższych urządzeń zgodnie z danym opisem, co do ich funkcjonalności: a. Komora Aktywacyjna pozwalająca na aktywację nasion i orzechów, która automatycznie, komputerowo będzie kontrolowała procesy aktywacji według zadanych parametrów, jak i później również proces odwodnienia tych surowców. Komora powinna być wykonana z komponentów dopuszczonych do pracy przy produkcji żywności. Musi zawierać komplet wózków i półek o całkowitej powierzchni nie mniejszej niż 150 m2. Komora powinna kontrolować: temperaturę, wilgotność, czas trwania procesów, oświetlenie. Praca powinna być monitorowana i sprzężona z komputerowym systemem zarządzania produkcją pozwalając przechowywać parametry kontrolne procesów w celach kontrolno-dokumentacyjnych z zadaną rozdzielczością definiowaną w sekundach w zakresie 1-3600. Minimalny zakres pracy temperaturowej 30oC-140oC. Większy zakres będzie dodatkowym atutem. Sterowanie powinno umożliwiać również kontrolę czasu poszczególnych faz procesu aktywacji w przedziale minutowym od 1-10080, jak również opcjonalnie powinny być dostępne programy z możliwością automatycznego dynamicznego doboru czasu w zależności od zmieniających się parametrów procesu. Komora powinna charakteryzować się dodatkowym wyciszeniem oraz silnikami z rozwiązaniami ograniczającymi hałas (może taki zapis - zastosowaniem silników z rozwiązaniami ograniczającymi hałas). Musi zawierać elementy regulujące wilgotność pobieranego powietrza oraz posiadać wymiennik ciepła optymalizujący emisję gazów i C02 do atmosfery pozwalający jednocześnie wykorzystywać odzyskane ciepło do ogrzewania hali produkcyjnej. b. Linia do produkcji batonów z aktywowanych orzechów - pozwalająca na rozdrabnianie orzechów i nasion oraz innych surowców używanych do produkcji (suszone owoce), formowanie według zadanych wzorów batonów i pralin. Wydajność linii to min 60 kg/h. Większa wydajność będzie dodatkowym atutem. Linia powinna pozwalać na formowanie batonów w różnej gramaturze w przedziale 10g - 120g i wybranym kształcie np.: prostopadłościan, półwalec, etc. Powinna pozwalać również na formowanie okrągłych pralin o średnicy 26 mm z możliwością zmian rozmiaru w przyszłości. Powinna zawierać również rozwiązania pozwalające na posypywanie batonów oraz obtaczanie pralin w surowym kakao, wiórkach kokosowych, mące migdałowej, etc. Przed obtaczaniem powinna być dostępna opcja nawilżania w celu zwiększenia przyczepności powierzchni praliny na posypki. Batony powinny być pakowane w opakowania typu pillowpack. Linia powinna umożliwiać pakowanie pralin w opakowania foliowe, a następnie kartonowe. Zamawiający planuje pakować praliny jednostkowo, poczwórnie w rzędzie, wieloelementowo w torebkach typu pillowpack lub podobnych. Zamawiający obecnie dysponuje wilkiem średnica 80 mm, mieszarką o pojemności 80 l oraz poziomom maszyną pakującą typu flowpack z górnym podawaniem folii. Urządzenia te mogą być wykorzystane jako część linii produkcyjnej batonów. Rozwiązania pozwalające na w pełni samodzielną pracę linii będą dodatkowo punktowane. c. Linia do produkcji różnego rodzaju past do smarowania chleba, wrapów, etc. Linia powinna zapewnić możliwości produkcyjne minimalnie 60 kg/h. Surowce powinny być obierane, rozdrabniane według zadanej gradacji, mieszane, poddawane opcjonalnej obróbce termicznej (gotowanie, duszenie) i następnie konfekcjonowane w małe pojemniki polietylenowe lub szklane, lub w worki plastikowe dla odbiorców horeca. Pakowanie powinno umożliwiać pakowanie w atmosferze ochronnej bądź w próżni zarówno dla toreb, jak i pojemników. Dla pojemników powinien być dostępny system etykietowania wieczek. Dla pasteryzacji słoików powinien być dostępny pasteryzator.   d. Linia do produkcji smakowych aktywowanych mieszanek nasiennych. Linia powinna nam pozwolić na marynowanie w kadziach nasion, aktywację (komora aktywacyjna jest oddzielnym elementem zamówienia), sporządzanie mieszanek i konfekcjonowanie na maszynie pakującej z automatycznym naważaniem w małych torebkach z wydajnością nie mniejszą niż 15 opakowań na minutę przy wielkości opakowania 50g - 500g. Minimalna wydajność linii to 60 kg/h. Większa wydajność będzie dodatkowym atutem. e. Oprogramowanie produkcyjne - system komputerowy do zarządzania procesem produkcji. System powinien wspierać kontrolę jakości produkcji i jej parametrów kontrolnych, wspomagać również realizację produkcji według programów kontroli jakości ISO 22000, BRC czy IFS. System powinien wspierać również obsługę zamówień i obsługę klienta oraz gospodarkę magazynową, przyjęcia dostaw, rejestr produkcji. System ponadto powinien obsługiwać ewidencję czasu pracy oraz kart pracy dla pracowników, co powinno pozwolić na rejestrację kosztów produkcji i kontrole efektywności i wydajności. System powinien również zapewniać automatyczną kontrolę przepływu surowców i wyrobów gotowych wraz z ich bilansem okresowym w zakresie niezbędnym do prowadzenia dokumentacji i certyfikacji stosownej dla produkcji żywności organicznej. Rozpoczęcie prac programistycznych powinna poprzedzać analiza procesów produkcyjnych w zakładzie Zamawiającego, tak by dopasować procedury i elementy systemu do spełnienia wymogów systemów kontroli jakości produkcji w zakładzie zgodnie z standardami ISO 22000, BRC czy IFS. W odniesieniu do artykułu 29 ust. 5 i 6, przedmiotem zamówienia są elementy wymagające do swej obsługi osób w pełni sprawnych, które będą posiadały odpowiednie uprawnienia do obsługi linii technologicznych. Natomiast produkty, które powstaną w wyniku procesu produkcji będą dostępne dla wszystkich użytkowników, w tym również dla osób niepełnosprawnych, co jest zgodne z zasadą uniwersalnego projektowania. Dedykujemy swoje produkty tym wszystkim konsumentom, którym bliskie jest zdrowe odżywianie, czy też względy zdrowotne, bądź przyzwyczajenia wynikające z wybranego stylu życia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 42000000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający wymaga wadium w wysokości 50.000,00 zł. 2. Wadium może być także wnoszone w formie: a. pieniężnej na rachunek bankowy Zamawiającego: Bank: Alior Bank o/Grodzisk Maz., Nr rachunku: 83 2490 0005 0000 4530 2501 3433 z dopiskiem na blankiecie przelewu: wadium na zabezpieczenie oferty przetargowej zadania: „Bio Aktywna Zdrowa Żywność" Kserokopię dowodu przelewu potwierdzoną za zgodność z oryginałem należy dołączyć do oferty. b. poręczenia bankowego, poręczenia pieniężnego SKOK, c. gwarancji bankowej, d. gwarancji ubezpieczeniowej, e. poręczenia udzielanego przez podmioty o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przed-siębiorczości, Oryginał dokumentów z pkt b-e zdeponować u Zamawiającego, a kopię załączyć do oferty. 3. Z treści gwarancji powinno wynikać bezwarunkowe i nieodwołalne, na pierwsze pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w okresie związania ofertą, zobowiązanie gwaranta do wypłaty zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy P.z.p. Niedopuszczalne jest wprowadzanie przez gwaranta warunków do spełnienia przez Zamawiającego celem wypłaty pełnej kwoty wadium wniesionego w formie gwarancji. 4. Treść gwarancji wadialnej musi zawierać następujące informacje: 1) nazwa i adres Zamawiającego; 2) nazwę przedmiotu zamówienia; 3) nazwę i adres Wykonawcy; 4) termin ważności gwarancji; 5) zobowiązanie gwaranta o poddaniu się rygorowi określonemu w ust. 3. 5. Wadium musi być wniesione nie później niż do wyznaczonego terminu składania ofert. 6. Wniesienie wadium w pieniądzu będzie skuteczne, jeżeli w podanym terminie rachunek bankowy Zamawiającego zostanie uznany pełną kwotą wymaganego wadium. 7. Wykonawca, który nie wniesie wadium lub nie zabezpieczy oferty akceptowalną formą wadium w wyznaczonym terminie zostanie wykluczony z postępowania, a jego oferta zostanie odrzucona. 8. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium wszystkim wykonawcom po wyborze oferty najkorzystniejszej, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana, jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem art. 46 ust. 4a ustawy Pzp. 9. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium wszystkim wykonawcom po unieważnieniu postępowania o udzielenie niniejszego zamówienia publicznego, pod warunkiem, że odwołanie zostało ostatecznie rozstrzygnięte lub upłynął termin do jego wnoszenia. 10. Zamawiający będzie żądał ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium w okolicznościach, jak w ust. 8, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wniesie wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. 11. W przypadku wniesienia odwołania, Zamawiający nie później niż na 7 dni przed upływem ważności wadium, wezwie wykonawców, pod rygorem wykluczenia z postępowania, do przedłużenia ważności wadium albo wniesienia nowego wadium na okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy. Jeżeli odwołanie wniesiono po wyborze oferty najkorzystniejszej, wezwanie skieruje jedynie do wykonawcy, którego ofertę wybrano jako najkorzystniejszą. 12. Zatrzymanie wadium nastąpi w okolicznościach: 1) Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a Ustawy Pzp, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1 Ustawy Pzp, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Ustawy Pzp, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej, 2) jeżeli wykonawca odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, 3) jeżeli zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. 4) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach