Przetargi.pl
„Przygotowanie, dostarczenie i wydanie osobom uprawnionym posiłku szkolnego w 2019 r.”

Gmina Nowogard ogłasza przetarg

  • Adres: 72200 Nowogard, Plac Wolności
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 913 926 200 , fax. 913 926 206
  • Data zamieszczenia: 2018-11-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Nowogard
    Plac Wolności 1
    72200 Nowogard, woj. zachodniopomorskie
    tel. 913 926 200, fax. 913 926 206
    REGON: 81168427800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.nowogard.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Jednosta Samorzadu Terytorialnego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Przygotowanie, dostarczenie i wydanie osobom uprawnionym posiłku szkolnego w 2019 r.”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest „Przygotowanie, dostarczenie i wydanie osobom uprawnionym posiłku szkolnego w 2019 r.” Przez osoby uprawnione rozumie się osoby, na rzecz których zostały wydane przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowogardzie decyzje przyznające tę formę pomocy oraz osoby korzystające ze Świetlicy Socjoterapeutycznej „Promyk” w Nowogardzie. Posiłki przygotowuje się zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach: w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r.,poz.1541 z późń.zm) oraz przepisach wykonawczych do tej ustawy, w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży. Wykonawca zobowiązuje się do wyeliminowania produktów przetworzonych i stosowania naturalnych, wartościowych produktów spożywczych. Wyklucza się posiłki na bazie fast food oraz potraw i napojów z proszku( z wyjątkiem budyniu i kisielu) lub na bazie suszu. Za gorący posiłek Zamawiający uznaje świeży, nieodgrzewany posiłek. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowanych poprzez przetworzenie półproduktów głęboko zamrożonych. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno warzywnym.. Gorące posiłki muszą charakteryzować się wysoką jakością, winny posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę. zupa: minimum + 75 C, drugie danie: minimum + 70 C. Wykonawca odpowiada za transport oraz dostarczenie na miejsce dostawy przedmiotu zamówienia własnym transportem – samochód musi spełniać wymogi sanitarno- techniczne do przewozu żywności. Posiłki muszą być przewożone w specjalistycznych termosach ze stali nierdzewnej gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zobowiązany jest dbać o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Wydawanie posiłków w każdej szkole odbywa się przez pracowników Wykonawcy i na koszt Wykonawcy. Wykonawca we własnym zakresie i na swój koszt zapewni obrusy, serwetki, niezbędne naczynia kuchenne i sztućce do spożywania i wydawania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. Posiłki należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych lub szklanych i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością określonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2018r. poz.1541 z późn.zm). Odbiór brudnych naczyń i sztućców odbywać się będzie po zakończonym posiłku. Wykonawca zapewni we własnym zakresie mycie i dezynfekcję naczyń stołowych, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi określonymi w aktualnych przepisach sanitarnych z wykorzystaniem urządzeń, sprzętu oraz środków myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w zbiorowym żywieniu. Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do Wykonawcy zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków bez względu na trudności powstałe po stronie Wykonawcy. Wykonawca obowiązany jest prowadzić ewidencje uprawnionych osób w danym miesiącu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1.Wykonawca, składając ofertę, zobowiązany jest do wniesienia wadium przed upływem terminu składania ofert. 2.Wadium w wysokości 5 000,00 zł (słownie: pięć tysięcy złotych 00/100) Wykonawca wnosi w jednej lub kilku następujących formach: 1) w pieniądzu; 2) w poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo – kredytowej, z tym, że zobowiązanie kasy jest zobowiązaniem pieniężnym; 3) w gwarancjach bankowych; 4) w gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) w poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art.6 b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości ( Dz. U. z 2018 r. poz.110 z późń.zm).
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Określenie warunków: za spełnienie warunku kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów, Zamawiający uzna posiadanie przez Wykonawcę aktualnej decyzji Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego zatwierdzającej pomieszczenia do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie produkcji potraw od podstaw oraz ich cateringu.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1)formularz ofertowy (załącznik nr 2); 2)czterotygodniowy jadłospis zawierający dodatkowy opis kaloryczności potraw, gramatury, oraz dokumentację fotograficzną przykładowego tygodniowego jadłospisu; 3)zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia potencjału – w przypadku, gdy Wykonawca powołuje się na potencjał podmiotu trzeciego w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu; 4)dokumenty, z których wynika upoważnienie osób podpisujących ofertę do reprezentowania Wykonawcy, w szczególności pełnomocnictwo (o ile w imieniu Wykonawcy działa Pełnomocnik), 5) Dowód wniesienia wadium. W przypadku wnoszenia wadium w innej formie niż pieniężna Wykonawca dołącza do oferty oryginalny dokument wadialny.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach