Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków:drugiego śniadania i obiadów dwudaniowych dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp. w roku szkolnym 2016/2017.

Zespół Szkół Mistrzostwa Sportowego ogłasza przetarg

  • Adres: 66-400 Gorzów Wlkp., ul. Stanisławskiego 2
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 95 722 44 04 , fax. 95 722 44 04
  • Data zamieszczenia: 2016-07-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Mistrzostwa Sportowego
    ul. Stanisławskiego 2 2
    66-400 Gorzów Wlkp., woj. lubuskie
    tel. 95 722 44 04, fax. 95 722 44 04
    REGON: 08002328900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: bip.zsspo.edu.gorzow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków:drugiego śniadania i obiadów dwudaniowych dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp. w roku szkolnym 2016/2017.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zmówienia jest świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków: drugiego śniadania i obiadów dwudaniowych dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp., w roku szkolnym 2016/2017. 2.Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie, dowóz i wydawanie posiłków - drugiego śniadanie dla ok. 100 uczniów, obiad dwudaniowy dla ok. 206 uczniów dziennie w okresie od 01.09.2016 r. do 30.06.2017 r. (10 miesięcy żywienia) uwzględniając przerwy świąteczne, ferie zimowe, przerwę wakacyjną i inne dni wolne od nauki szkolnej zgodnie z kalendarzem roku szkolnego. 3.Organizacja roku szkolnego jest uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. z 2002 Nr 46, poz. 432, z późn. zm.). 4.Przewidywana liczba wydawanych posiłków w okresie realizacji zamówienia: 4.1. drugie śniadanie - dziennie należy dostarczyć około 100 porcji; w roku szkolnym 2016/2017 należy dostarczyć około 18 200 śniadań, tj. 100 śniadań x 182 dni żywieniowe; 4.2. obiad dwudaniowy - dziennie należy dostarczyć około 206 porcji; w roku szkolnym 2016/2017 należy dostarczyć około 37 492 obiady, tj. 206 obiadów x 182 dni żywieniowe. 5.Prognozowana liczba dni, w których będą wydawane posiłki w okresie trwania umowy: około 182 dni. 6.Liczba osób i dni została podana jedynie w celu określenia rzędu wielkości potrzeb Zamawiającego i ilości te nie wiążą stron umowy w jej realizacji. Liczba uczniów korzystających z wyżywienia jest wielkością szacunkową, może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy. Zastrzega się możliwość zmniejszenia liczby dostarczonych obiadów oraz drugiego śniadania danego dnia według zamówień uczniów. 7.Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia osobowego uczniów w danym miesiącu. 8.Posiłki dostarczane będą codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej zgodnie z kalendarzem roku szkolnego i wydawane w ściśle ustalonych porach dnia: 8.1.drugie śniadanie od godz. 9:00 do godz. 9:30 - wydawane w stołówce szkolnej; 8.2.obiad dwudaniowy od godz. 11.00 do godz. 14.00 - wydawany w stołówce szkolnej. 9.Drugie śniadanie powinno być dostępne w 2 formach: 9.1. 3 x w tygodniu w formie zimnego bufetu + ciepły napój + owoc/warzywa np.: herbata, kakao, kawa z mlekiem, pieczywo mieszane (bułka sojowa, bułka ziarnista, bułka grahamka, bułka orkiszowa), masło, wędlina, jaja, ser (żółty, biały), pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, roszponka, rukola - Wykonawcy pozostawia się dowolność w komponowaniu zestawu śniadaniowego. 9.2. 2 x w tygodniu w formie ciepłego posiłku + ciepły napój + owoc/warzywa np.: herbata, kakao, kawa z mlekiem, potrawy mleczne, omlet np. z warzywami, naleśniki, risotto, leczo, placki owsiane, racuchy, kiełbaska na gorąco - Wykonawcy pozostawia się dowolność w komponowaniu zestawu śniadaniowego. 10.Minimalna gramatura posiłków (drugie śniadanie) będzie wynosiła: 10.1 pieczywo: co najmniej 150g 10.2. masło: co najmniej 20g 10.3. wędlina: co najmniej 50g 10.4. warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka): co najmniej 50g 10.5. sery: co najmniej 40g 10.6. manna, płatki owsiane, musli: co najmniej 30g 10.7. mleko: co najmniej 300ml 10.8 naleśniki z twarożkiem: co najmniej 200g 10.9. kiełbaska na gorąco: co najmniej 60g 11.Forma obiadu - obiad dwudaniowy (zupa + pieczywo, drugie danie z surówką + sok lub napój lub kompot). Zamawiający zastrzega możliwość wykupienia pojedynczego dania obiadowego. 12.Raz w tygodniu obowiązkowo danie rybne. 13.Dopuszcza się raz w tygodniu dania: kopytka, pierogi, naleśniki lub krokiety. 14.Minimalna gramatura posiłków (obiad dwudaniowy) będzie wynosiła: 14.1. zupa: co najmniej 420 ml, 14.2. danie mięsne, ryba: co najmniej 130g, 14.3. ziemniaki, kasza, kluski śląskie: co najmniej 200g, 14.4. makaron, ryż: co najmniej 250g, 14.5. surówka: co najmniej 120g, 14.6. kompot: co najmniej 200ml, 14.7. dania jarskie, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety, itp.: co najmniej 400g, 14.8. makaron spaghetti: co najmniej 250 g, sos 200g 14.9. bitki w sosie: co najmniej 130g, sos 100g 14.10.gołąbki w sosie pomidorowym: co najmniej 150g, sos 100g 15.Bezwzględnie należy przestrzegać Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. poz. 1256 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 16.Wykonawca zobowiązany będzie do sprzedaży uczniom drugiego śniadania oraz obiadów na podstawie miesięcznych kart śniadaniowych i obiadowych, których wystawianie i wydawanie leżeć będzie po stronie Wykonawcy. W przypadku zagubienia karty śniadaniowej bądź obiadowej, uczeń ma prawo ubiegać się o wydanie duplikatu karty u upoważnionego pracownika Wykonawcy. 17.Z drugiego śniadania i obiadów będą mogli korzystać uczniowie przebywający na zwolnieniu lekarskim. Wówczas posiłki wydawane będą rodzinie lub innej osobie posiadającej kartę śniadaniową bądź obiadową. 18.Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) przez okres minimum 10 dni i dostarczony Zamawiającemu z tygodniowym wyprzedzeniem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. 19.Wykonawca zobowiązany będzie do umieszczenia tygodniowego jadłospisu na tablicy w stołówce szkolnej do godziny 9.00 w każdy poniedziałek. Jadłospis powinien zawierać wagę składników wchodzących w skład posiłku jak i wartości odżywcze, tj. wartość energetyczna obu posiłków łącznie nie może być mniejsza niż 2000 kcal, tj. 50% całodziennego zapotrzebowania energetycznego przyjętego średnio dla młodzieży uprawiającej wyczynowo sport (4000 kcal). Posiłek powinien zawierać wszystkie zalecane składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. 20.Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów własnych. 21.Posiłki pod względem gramatury i kaloryczności powinny odpowiadać wymaganiom w stosunku do potrzeb grup wiekowych dzieci i młodzieży wymienionych w zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia oraz powinny odpowiadać specyfice szkoły (Szkoła Mistrzostwa Sportowego). Muszą posiadać wysokie wartości odżywcze. 22.Posiłki powinny zawierać produkty z różnych grup żywności (produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka). Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. 23.Wykonawca do wykonywania usługi zbiorowego żywienia będzie wykorzystywać wyłącznie produkty świeże, pierwszej jakości, nabyte w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 24.Posiłki muszą być przygotowywane z surowców tzn. nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo, w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów instant, gotowych sosów i ziemniaków z proszku (typu puree). 25.Wykonawca będzie wydawał posiłki z wykorzystaniem wynajętych pomieszczeń od Zamawiającego (istnieje możliwość wizji lokalnej ww. pomieszczeń). 26. Pomieszczenie, w którym będą wydawane posiłki (stołówka szkolna) posiada wyposażenie w stoły i krzesła. 27.Wyposażenie gastronomiczne do wydawania posiłków typu: talerze, sztućce, kubki, tacki do przenoszenia posiłków, itp. zapewnia Wykonawca oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. Wszystkie urządzenia gastronomiczne niezbędne do pracy Wykonawca zapewnia we własnym zakresie. 28.Pomieszczenia, w których będą wydawane posiłki spełniają wymagania Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 29.Naprawy wynikające z użytkowania sprzętu i urządzeń oraz naprawy uszkodzeń budowlanych elementów pomieszczeń wynikających z eksploatacji będzie realizował Wykonawca swoim staraniem i na swój koszt. 30.Ustala się łączną kwotę czynszu za udostępnione pomieszczenia w wysokości: 460,20 zł. brutto za miesiąc. 31.Poszczególne kwoty czynszu zostały ustalone na podstawie ilości metrów udostępnionych pomieszczeń oraz stawki czynszu za 1 m2 wykazanej w operacie szacunkowym sporządzonym przez uprawnionego rzeczoznawcę majątkowego (do wglądu w siedzibie Zamawiającego): 31.1. Czynsz - 59,80 m2 x 3,50 zł./m2 = 209,30 zł./m-c; 31.2. Ogrzewanie (0,74. za m3 miesięcznie) - 185,38 m3 x 0,74 zł./m3 = 137,18 zł./m-c; 31.3. Podatek od nieruchomości - 22,82 zł./m2 rocznie x 59,80 m2 : 12 miesięcy = 113,72 zł./m-c. 32.Koszty zużycia energii elektrycznej, wody i odprowadzania ścieków rozliczane będą według wskazań podliczników - zainstalowanych staraniem Zamawiającego przez uprawnione jednostki wykonawcze montujące urządzenia pomiarowe na rzecz dostawców mediów. Zużycie gazu - według wskazań licznika pomiarowego. Wywóz odpadów gastronomicznych oraz nieczystości stałych w zakresie Wykonawcy. Koszty osobowe (sprzątanie udostępnionych pomieszczeń w zakresie Wykonawcy, stołówki szkolnej w zakresie Zamawiającego). 33.Czynsz za udostępnienie pomieszczeń do wydawania posiłków płatny będzie w okresie wykonywania usługi tj. od dnia 01.09.2016 r. do 30.06.2017 r. 34.Udostępnieniu podlega zaplecze stołówki szkolnej - kuchnia o powierzchni 41,79 m2 , zaplecze kuchenne o powierzchni 18,01 m2 (zmywalnia 10,64 m2, kiosk 7,37 m2) + sanitariat dla personelu. 35.Zamawiający udostępni zewnętrzne urządzenia wspólne do korzystania przez personel techniczny Wykonawcy - miejsce postojowe dla pojazdu transportowego. 36.Wykonawca w ramach korzystania z pomieszczeń poza użytkowanymi pomieszczeniami zobowiązany będzie do współuczestniczenia w utrzymaniu tych pomieszczeń w należytym stanie technicznym i estetycznym stosownie do udziału wykorzystywanych pomieszczeń w ogólnej powierzchni użytkowej m.in. do utrzymania czystości w pomieszczeniu stołówki szkolnej (podłoga, stoły, krzesła). 37.Wykonawca zobowiązany będzie do utrzymania użytkowanych pomieszczeń w odpowiednim stanie sanitarnym i higienicznym. 38.Wykonawca zobowiązany będzie do pokrycia wszelkich kosztów utrzymania kuchni i zaplecza kuchennego związanych z ich funkcjonowaniem (w tym ze sprawnością urządzeń, zatrudnieniem pracowników, zakupem środków czystości, utylizacją odpadów, zużyciem mediów, odpowiednimi dopuszczeniami przez wyspecjalizowane instytucje). 39.Wykonawca może wydawać w kuchni Zamawiającego posiłki zamawiane przez pracowników Zamawiającego w dniach pracy szkoły, w godzinach wydawania posiłków. 40.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. 2015, poz. 594 ze zm.); Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (tj. Dz. U. 2015 r., poz. 1256) oraz zgodnie z Normami Żywieniowymi opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. 41.Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego przestrzegania właściwych przepisów higieniczno-sanitarnych podczas przygotowania, transportu i wydawania posiłków, w szczególności: miejsce do przygotowywania posiłków posiada wdrożony i funkcjonujący system HACCP, posiłki winny być przewożone pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za powstałe uchybienia ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli dotyczących przestrzegania przepisów w zakresie wykonywania usługi. 42.Posiłki wydawane będą przez Wykonawcę przy pomocy personelu własnego w systemie zapewniającym właściwą ochronę oraz odpowiednią temperaturę. 43.Korzystanie przez Wykonawcę z naczyń i sztućców jednorazowych dopuszczalne jest wyłącznie w przypadku drugiego śniadania. 44.Brudne naczynia, sztućce, sprzęt kuchenny po zakończeniu posiłku Wykonawca zmywa oraz dezynfekuje i sterylizuje zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi obowiązującymi w tym zakresie. 45.Próbki żywieniowe mają być przechowywane w siedzibie Wykonawcy i dostępne dla władz sanitarnych zgodnie z obowiązującymi przepisami. 46.Wykonawcę zobowiązuje się do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zastosowaniem przepisów bezpieczeństwa żywnościowego i sanitarnych. 47.Zamawiający przewiduje możliwość wglądu do pomieszczeń: kuchni, stołówki, zmywalni i sanitariatu po uprzedniej konsultacji i uzgodnieniu terminu z Wykonawcą. 48.Wykonawca będzie otrzymywał od Zamawiającego wykaz uczniów, którym przysługuje świadczenie posiłkowe gwarantowane przez Gorzowskie Centrum Pomocy Rodzinie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Ocena przykładowego jadlospisu
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.zsspo.edu.gorzow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach