Przetargi.pl
Przygotowanie i dowóz posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Publicznego w Brzostku

Gmina Brzostek ogłasza przetarg

  • Adres: 39-230 Brzostek, Rynek 1
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 14 680 30 26 , fax. 14 680 30 25
  • Data zamieszczenia: 2016-07-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Brzostek
    Rynek 1 1
    39-230 Brzostek, woj. podkarpackie
    tel. 14 680 30 26, fax. 14 680 30 25
    REGON: 85166108500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bipbrzostek.mserwer.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dowóz posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Publicznego w Brzostku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa 3 posiłków (śniadanie, obiad składający się z dwóch dań, podwieczorek) w naczyniach Wykonawcy dla planowanej ilości 127 dzieci uczęszczających w okresie trwania niniejszej umowy do Przedszkola Publicznego w Brzostku - wiek dzieci od 3 do 6 lat oraz odbiór resztek żywieniowych. 2. Zamawiający nie wyraża zgody na realizację usługi z zastosowaniem naczyń jednorazowych za wyjątkiem deserów pakowanych, np. jogurty, serki, galaretki oraz z wyłączeniem posiłków na wycieczki. 3. Wszystkie naczynia powinny posiadać niezbędne atesty. 4. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Posiłki muszą spełniać wymagania określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015r. poz. 1256). 5. Menu rodzajowe. ŚNIADANIA - 2 razy w tygodniu zupy mleczne (płatki kukurydziane, kuskus, kasza jaglana, kasza manna, zacierka), do tego kanapki - zgodnie z zaleceniami dekadowymi - pieczywo razowe, wieloziarniste, mieszane: - z jajkiem, twarogiem, serem żółtym, wędliną drobiową (polędwica, pierś, szynka), wędliną wieprzową (polędwica, szynka), ryba (makrela, dorsz, łosoś), - kiełbaski z szynki lub drobiowe na gorąco, - pasty jajeczne lub serowe, - miód, dżem, - warzywa (pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, szczypior) - herbata czarna z miodem i cytryną, owocowa, kakao, kawa zbożowa, bawarka. OBIAD Pierwsze danie: zupa z warzyw świeżych w sezonie wyłącznie z naturalnych produktów. Drugie danie: w dekadzie 4 posiłki mięsne (filet z kurczaka, udko z kurczaka, filet z indyka, schab b/k, łopatka b/k, szynka). 1 posiłek ryba ( w tym gotowana, w jarzynach, panierowana). 5 posiłków bezmięsnych - mącznych. Surówki ze świeżych warzyw bez majonezu i octu - seler, marchew, jabłko, kapusta biała, pekińska, kiszona, czerwona, ogórek świeży, pomidor, cebula. Kompot (z gotowanych owoców). PODWIECZOREK 5 razy w dekadzie kanapki, herbata owocowa/ kompot. 5 razy - owoce, jogurty, koktajle, sałatki owocowe, ciasto drożdżowe z owocami, budyń, galaretka. Wszystkie diety według zaleceń. Woda nisko zmineralizowana w dystrybutorach (oznakowane butle 18l ) ilość dystrybutorów 5. Woda ma być dostępna dla dzieci pomiędzy posiłkami przez cały okres obowiązywania umowy. Poszczególne posiłki będą przygotowywane na bazie sporządzanych przez wykonawcę jadłospisów dekadowych, o których mowa w części C niniejszego Rozdziału. 6. Harmonogram dostaw Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania posiłków do przedszkola przez pięć dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku: - Śniadanie najpóźniej do godziny 8.00 - Obiad najpóźniej do godziny 11.00 - Podwieczorek najpóźniej do godziny 14.00 7. Miejsce realizacji zamówienia - wykonawca zobowiązany jest przygotować posiłki we własnej, spełniającej wymogi, kuchni, a następnie dostarczyć je bezpośrednio do kuchni Przedszkola Publicznego w Brzostku na własny koszt. B Jakość serwowanych usług 1. Wybrany Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych. 2. Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe zgodnie z polskimi normami żywieniowymi oraz być zgodne z wymogami żywienia zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat. 3. Posiłki nie odpowiadające normom (gramatura, wartość kaloryczna) będą wymieniane na miejscu - a w przypadku braku takiej możliwości - następna dostawa następująca po dostawie kwestionowanej, będzie wzbogacona o dodatkowe pozycje żywieniowe, standardowo nie przewidziane w typowym codziennym posiłku. 4. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć wymaganą ilość posiłków ( w tym diet) zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień z uwzględnieniem próbek do degustacji. 5. Zapotrzebowanie na dany dzień Zamawiający będzie przekazywał telefonicznie. Faksem lub elektronicznie Wykonawcy najpóźniej do godziny 9.00 tego dnia. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. 6. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów własnych. 7. Wykonawca zobowiązuje się do zupełnego wyeliminowania produktów przetworzonych na poczet naturalnych i wartościowych produktów spożywczych. 8. Wyklucza się serwowanie posiłków przygotowanych na bazie fastfood oraz gotowych wyrobów garmażeryjnych typu paluszki rybne, pulpety. Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserwy, produkty z glutaminianem sodu, parówki, produkty masłopodobne i seropodobne, serków topionych, soki zagęszczone, mięso odkostnione mechanicznie MOM oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej. Wyklucza się sporządzanie jakichkolwiek potraw z proszku (za wyjątkiem galaretek, budyniu i kisielu). 9. Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 10. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone - Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania potraw i napojów na bazie suszu. 11. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno-warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku lub wywaru z kości. 12. Do przygotowania posiłków należy używać masła 82%, a nie margaryny. 13. W przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może się pojawić sporadycznie zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. 14. W przypadku dań rybnych należy serwować filety rybne z dorsza, soli, tilapi, morszczuka. 15. Owoce podawane dzieciom mają być w całości - niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci. 16. Raz na kwartał wymagane jest przygotowanie tzw. szwedzkiego bufetu - własna inspiracja dziecka z pakietu zdrowej żywności. 17. W przypadku podawania dzieciom kanapek należy za każdym razem dołączyć do nich warzywa pokrojone - umieszczone osobno, aby każde dziecko miało możliwość skorzystania z takiej opcji. 18. Do robienia kanapek zabrania się używania chleba tostowego o długotrwałym terminie ważności. 19. Surówki muszą być wykonane zgodnie ze sztuką kulinarną - doprawiane wymaganymi przyprawami, oliwą oraz uzupełnione innymi niezbędnymi składnikami (przetworzone warzywa saute, np. starte lub pokrojone buraki albo inne warzywa, kapusta kiszona - nie doprawione właściwym dressingiem nie będą uznawane jako surówka). 20. Codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi znaleźć się świeża zielenina (nacie, koper). 21. Wszelki transport półproduktów lub całych dań do stołówki przedszkola, powinno odbywać się z użyciem pojazdu przystosowanego do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 22. Półprodukty oraz obiady dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa, zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, napoje); termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami, które występują w różnej konfiguracji i zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłków. 23. Właścicielem niezbędnej ilości termosów dla zapewnienia płynnej dostawy posiłków dla wychowanków przedszkola jest Wykonawca. 24. Posiłki dostarczane z zewnątrz (gorące posiłki) należy transportować w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzw. minimalna temperatura zupy winna wynosić 75OC, drugiego dania 65OC, płynów 80OC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, sery, itp.) 15OC. 25. Brudne (nieumyte i niewyparzone) termosy nie mogą zostawać w przedszkolu do dnia następnego. W przypadku zaistnienia takiego przypadku Zamawiający przy kolejnej dostawie ma prawo wezwać służby sanitarne do przebadania stanu czystości termosów, a kosztami tego badania obciążyć Wykonawcę. 26. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić wymagany standard Sanitarno-Epidemiologiczny. 27. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektoratem Sanitarnym w Dębicy. 28. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 29. W ramach nadzoru nad jakością świadczonych usług, Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny posiłków, poprzez dokonywanie sporadycznych, cząstkowych degustacji dostarczanych dań. Wnioski wynikające z takowych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy. 30. Ogólną kontrolę nad prawidłowością żywienia sprawować będzie Dyrektor Przedszkola. 31. Reklamacje jakościowe serwowanych posiłków Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy w drodze bezpośredniej komunikacji pisemnej lub telefonicznej. 32. Do obowiązków Wykonawcy należy również dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Dyrektor Przedszkola za dostarczane posiłki dla dzieci przedszkolnych. 33. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić wyniki badania mikrobiologicznego żywności oraz przedłożenie do wglądu receptur serwowanych potraw. 34. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić tabelę kaloryczności serwowanych posiłków. 35. W przypadku wyjazdu dzieci Przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy, tzw. suchy prowiant, Wykonawca zapewnia naczynia jednorazowe. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie z 3 dniowym wyprzedzeniem. 36. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia stałego przedstawiciela odpowiedzialnego za kontakt z Zamawiającym. C Jadłospisy dekadowe 1. Na 4 dni robocze przed zakończeniem każdego 20 dnia cyklu żywieniowego (2 dekady) Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania jadłospisów na 2 kolejne dekady, do wcześniejszego zatwierdzenia (droga elektroniczna i potwierdzenie w formie pisemnej). 2. Każdy sporządzony jadłospis powinien być podpisany przez dyplomowanego dietetyka. Wszelkie zmiany w MENU, sugerowane przez Dyrektora ( w ramach przyjętego limitu finansowego) będą wiążące dla Wykonawcy. 3. Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosowuje rodzaje podawanych potraw do rangi posiłków w ciągu dnia. 4. Jadłospisy dekadowe muszą zawierać informacje zgodne z wymogami Rozporządzenia Rady Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - odnośnie substancji alergennych. 5. W jadłospisach, należy uwzględniać dodatki w postaci sezonowych warzyw i owoców oraz okazyjnie potrawy świąteczne. 6. Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych Żywności i Żywienia dzieci od 3 do 6 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość, święta. 7. Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu 1 dekady wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 8. Należy mieć na uwadze, że żywieniu może podlegać grupa dzieci spożywających wyłącznie posiłki jarskie - fakt ten należy brać pod uwagę przy tworzeniu jadłospisów. W jadłospisach należy również przewidywać zamienniki dla dzieci alergicznych. Wymaga się, aby liczba dostarczanych diet odpowiadała liczbie określonej w zamówieniu składnym przez Zamawiającego. 9. Żywieniu może podlegać również grupa dzieci będących na diecie bezmleczno-bezglutenowej. Wymaga się, aby ilość dostarczanych diet odpowiadała ilości określonej w zamówieniu składanym przez Zamawiającego. 10. Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana Wykonawcy w momencie uzyskania informacji od rodzica, w trakcie roku szkolnego najpóźniej na 1 dzień przed podaniem posiłku. 12. Jadłospisy winne być przygotowane i podpisane przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia tj. dietetyka.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 11 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bipbrzostek.mserwer.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach