Przetargi.pl
Dożywianie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz innych osób na terenie Miasta i Gminy Krotoszyn w 2016 roku

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie ogłasza przetarg

  • Adres: 63-700 Krotoszyn, ul. Kobylińska 10a
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 62 7253668 , fax. 62 7253668
  • Data zamieszczenia: 2015-12-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie
    ul. Kobylińska 10a 10a
    63-700 Krotoszyn, woj. wielkopolskie
    tel. 62 7253668, fax. 62 7253668
    REGON: 00334092000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mgops.krotoszyn.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz innych osób na terenie Miasta i Gminy Krotoszyn w 2016 roku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dożywianie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych oraz innych osób na terenie Miasta i Gminy Krotoszyn w 2016 roku 1.1. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia do Części I: Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie własnym transportem obiadów (posiłki) do Zespołu Szkół Nr 2 w Krotoszynie, przy Placu Szkolnym 19 oraz przygotowanie i wydawanie obiadów dla około 70 dorosłych osób, oraz przygotowanie i dostarczenie dla około 10 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i dla około 20 uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych w okresie ferii zimowych i w okresie wakacji letnich. 1.1.1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie obiadów (posiłki) do Zespołu Szkół Nr 2 w Krotoszynie, przy Placu Szkolnym 19 dla około 20-25 uczniów we wszystkie dni nauki szkolnej w 2016 roku. 1. Miejsce świadczenia usług zlokalizowane jest w Zespole Szkół Nr 2 w Krotoszynie, przy Placu Szkolnym 19. 2.Przewidywana ilość obiadów - około 3.000 porcji. 3.Posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni. 4.Wykonawca w pierwszym dniu każdego miesiąca będzie dostarczał miesięczny jadłospis do Zamawiającego oraz do wiadomości dyrektora szkoły. 5.Podana ilość posiłków może ulec zmianie w czasie obowiązywania umowy, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku, czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Przewiduje się, że zmiana ilości wydanych posiłków (zmniejszenie lub zwiększenie) nie przekroczy 20% przewidywanej ilości posiłków. 6.Posiłki, sposób ich przygotowania oraz transportu powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.) oraz w przepisach wykonawczych. 7.Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 8.Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych. 9.Posiłek każdego dnia w tygodniu powinien być inny (stosowanie do dekadowego jadłospisu) i składać się z: 4 x w tygodniu: danie mięsne: mięso -100 gram, ziemniaki (zamiennie kasza, ryż: maksymalnie 1 raz w ciągu 4 dni danego tygodnia) - 200 gram, surówka lub gotowane warzywa 80 gram, kompot (lub woda mineralna) -150 ml; 1 x w tygodniu: lub: pierogi z serem lub mięsem, naleśniki z serem lub mięsem, kluski parowane krokiety, kopytka - minimum 250 gram oraz kompot (lub woda mineralna) -150 ml; lub: danie rybne: ryba w panierce lub bez - 100 gram, ziemniaki 200 gram, surówka lub gotowane warzywa - 80 gram, kompot (lub woda mineralna) -150 ml zupy z wkładką mięsną: jedna porcja w ilości około 350 ml, w tym wkładka mięsna 80 gram, 2 kromki świeżego chleba lub bułka. 10.Posiłki muszą być przygotowywane w dniu jego dostarczenia, gorące, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. 11.Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewożenia posiłków, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów odpowiada Wykonawca. 12.Posiłki muszą być dostarczone do szkół w godzinach uzgodnionych z dyrektorem szkoły. 13.Pomieszczenia i podawanie posiłków zapewniają szkoły. 14.Wykonawca zapewni naczynia jednorazowego użytku, które będą wkalkulowane w koszty posiłków (naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością z dnia 06.09.2001 r. (Dz. U. nr 128, poz. 1408 z późn. zm.). 15.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej dyrektor szkoły lub osoby przez niego upoważnione przekażą wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem. 16.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 1.1.2. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wydawanie obiadów dla około 70 dorosłych osób w 2016 roku w każdym dniu, w miesiącach: styczeń, luty, marzec, październik, listopad, grudzień oraz przygotowanie i wydawanie obiadów dla około 30-40 dorosłych osób w 2016 roku w każdym dniu, i w miesiącach: kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień. 1.Przedmiotem nn. zamówienia jest przygotowywanie, gotowanie i wydawanie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym Wykonawcy, w którym prowadzona jest bieżąca stacjonarna działalność gastronomiczna w godzinach otwarcia lokalu - gorących posiłków osobom dorosłym, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie. 2.Maksymalna prognozowana ilość gorących posiłków wydanych w trakcie realizacji umowy będzie wynosić maksymalnie 20.000 posiłków. Przewiduje się, że zmiana ilości wydanych posiłków (zmniejszenie) nie przekroczy 20% przewidywanej ilości posiłków. 3.Zamawiający zastrzega, iż rzeczywista ilość gorących posiłków w poszczególnych okresach rozliczeniowych będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może ulec zmianie w zależności od ilości osób dorosłych objętych tą formą pomocy. 4.Ponadto Zamawiający zastrzega, iż określona w ust. 2 prognozowana ilość gorących posiłków w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia może ulec zmniejszeniu z przyczyn niezależnych od Zamawiającego. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za nie zgłoszenie się osoby uprawnionej do odbioru posiłku w danym dniu. 5.Z uwagi na to, iż ilość gorących posiłków ma charakter prognozowany, Zamawiający zastrzega sobie, przy zachowaniu ceny jednostkowej i w ramach przysługującego Wykonawcy wynagrodzenia, prawo do zmiany ilości posiłków w przypadkach, o których mowa w ust. 2 i ust. 3. Wykonawcy z tego tytułu nie przysługują żadne roszczenia, w szczególności z tytułu praw do zapłaty lub odszkodowania. 6.Posiłek każdego dnia w tygodniu powinien być inny i składać się z:6 x w tygodniu: danie mięsne: mięso -100 gram, ziemniaki (zamiennie kasza, ryż: maksymalnie 1 raz w ciągu 5 dni danego tygodnia) - 200 gram, surówka lub gotowane warzywa -100 gram, kompot (lub woda mineralna) -200 ml; 1 x w tygodniu: lub: pierogi z serem lub mięsem, naleśniki z serem lub mięsem, kluski parowane krokiety, kopytka - minimum 300 gram oraz kompot (lub woda mineralna) - 200 ml; lub: danie rybne: ryba w panierce lub bez - 100 gram, ziemniaki 200 gram, surówka lub gotowane warzywa - 100 gram, kompot (lub woda mineralna) -200 ml zupy z wkładką mięsną: jedna porcja w ilości około 450 ml, w tym wkładka mięsna 80 gram, 3 kromki świeżego chleba lub bułka. 7.Gorące posiłki muszą być przygotowywane z surowców pełnowartościowych, świeżych, dobrej jakości, dopuszczonych do obrotu zgodnie zobowiązującymi wymogami, normami i atestami. Nie dopuszcza się serwowania zup/posiłków typu instant. 8.Wykonawca zapewni zróżnicowany jadłospis, tj. na każdy dzień tygodnia świadczenia usługi zapewni dostępność, co najmniej dwóch rodzajów gorącego posiłku do wyboru. Proponowane posiłki mogą powtarzać się cyklicznie. 9.Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki nieprzerwanie i na zasadach określonych w niniejszym postępowaniu przez cały okres realizacji zamówienia, tj. bez przerw np. urlopowych, remontowych. W przypadku braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z tego obowiązku zobowiązany jest w okresie przerwy do zapewnienia na swój koszt i ryzyko wymaganego posiłku u innego Wykonawcy na warunkach określonych w niniejszym postępowaniu bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. 10.Wydanie posiłków będzie następować po okazaniu przez osobę dorosłą decyzji administracyjnej wydanej przez Zamawiającego, uprawniającą do korzystania z dożywiania. Decyzja administracyjna wydana przez Zamawiającego będzie uprawniała ich posiadacza do otrzymania jednego gorącego posiłku w ciągu dnia przez okres określony w tejże decyzji, tj. codziennie przez 7 dni w tygodniu od poniedziałku do niedzieli. 11.Miejsce świadczenia usług zapewnia Wykonawca. 12.Wydawanie gorących posiłków musi odbywać się w godzinach otwarcia lokalu gastronomicznego Wykonawcy (tj. w dniach od poniedziałku do niedzieli co najmniej od godz. 13:00 do godz.16:00) usytuowanego w obrębie granic miasta Krotoszyn. 13.Wykonawca powinien dysponować lokalem gastronomicznym przystosowanym do przygotowania i wydawania posiłków, wyposażonym w odpowiednie zaplecze kuchenne, salę konsumpcyjną. Osoby korzystające z posiłków powinny mieć zapewniony dostęp do toalety oraz umywalki z dostępem do ciepłej wody i środków myjących. 14.Sala konsumpcyjna musi być wyposażona w stoły/ławy/krzesła z miejscami siedzącymi umożliwiającymi spożycie wydanego posiłku, tj. co najmniej 35 miejsc. 15.Wykonawca umożliwi uprawnionym osobom spożycie wydanego posiłku na sali konsumpcyjnej. 16.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 1.1.3. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, gotowanie i wydawanie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym Wykonawcy, w którym prowadzona jest bieżąca stacjonarna działalność gastronomiczna w godzinach otwarcia lokalu - gorących posiłków dla około 10 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i dla około 20 uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, w okresie ferii zimowych i w okresie wakacji letnich za wyjątkiem sobót i niedziel. 1.Prognozowana ilość posiłków wydanych w trakcie realizacji umowy będzie wynosić 1.500 posiłków. 2.Zamawiający zastrzega, iż określona w ust. powyżej prognozowana ilość posiłków w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia może ulec zmniejszeniu z przyczyn niezależnych od Zamawiającego. Przewiduje się, że zmiana ilości wydanych posiłków (zmniejszenie) nie przekroczy 20% przewidywanej ilości posiłków. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za nie zgłoszenie się osoby uprawnionej do odbioru posiłku w danym dniu. 3.Z uwagi na to, iż ilość posiłków ma charakter prognozowany, Zamawiający zastrzega sobie, przy zachowaniu ceny jednostkowej i w ramach przysługującego Wykonawcy wynagrodzenia, prawo do zmiany ilości posiłków w przypadkach, o których mowa w ust. 1 i w ust. 2 wykonawcy z tego tytułu nie przysługują żadne roszczenia, w szczególności z tytułu praw do zapłaty lub odszkodowania. 4.Posiłek każdego dnia w tygodniu powinien być inny i składać się z: 4 x w tygodniu: danie mięsne: mięso -100 gram, ziemniaki (zamiennie kasza, ryż: maksymalnie 1 raz w ciągu 4 dni danego tygodnia) - 200 gram, surówka lub gotowane warzywa 80 gram, kompot (lub woda mineralna) -150 ml; 1 x w tygodniu: lub: pierogi z serem lub mięsem, naleśniki z serem lub mięsem, kluski parowane krokiety, kopytka - minimum 250 gram oraz kompot (lub woda mineralna) -150 ml; lub: danie rybne: ryba w panierce lub bez - 100 gram, ziemniaki 200 gram, surówka lub gotowane warzywa - 80 gram, kompot (lub woda mineralna) -150 ml zupy z wkładką mięsną: jedna porcja w ilości około 350 ml, w tym wkładka mięsna 80 gram, 2 kromki świeżego chleba lub bułka. 17.Gorące posiłki muszą być przygotowywane z surowców pełnowartościowych, świeżych, dobrej jakości, dopuszczonych do obrotu zgodnie zobowiązującymi wymogami, normami i atestami. Nie dopuszcza się serwowania zup/posiłków typu instant. 18.Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki nieprzerwanie i na zasadach określonych w niniejszym postępowaniu przez cały okres realizacji zamówienia, tj. bez przerw np. urlopowych, remontowych. W przypadku braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z tego obowiązku zobowiązany jest w okresie przerwy do zapewnienia na swój koszt i ryzyko wymaganego posiłku u innego Wykonawcy na warunkach określonych w niniejszym postępowaniu bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. 19.Wydanie posiłków będzie następować po okazaniu przez ucznia decyzji administracyjnej wydanej przez Zamawiającego, uprawniającą do korzystania z dożywiania. Decyzja administracyjna wydana przez Zamawiającego będzie uprawniała ich posiadacza do otrzymania jednego gorącego posiłku w ciągu dnia przez okres określony w tejże decyzji, tj. codziennie przez 7 dni w tygodniu od poniedziałku do niedzieli. 20.Miejsce świadczenia usług zapewnia Wykonawca. 21.Wydawanie gorących posiłków musi odbywać się w godzinach otwarcia lokalu gastronomicznego Wykonawcy (tj. w dniach od poniedziałku do piątku co najmniej od godz. 13:00 do godz.16:00) usytuowanego w obrębie granic miasta Krotoszyn. 22.Wykonawca powinien dysponować lokalem gastronomicznym przystosowanym do przygotowania i wydawania posiłków, wyposażonym w odpowiednie zaplecze kuchenne, salę konsumpcyjną. Osoby - uczniowie korzystające z posiłków powinny mieć zapewniony dostęp do toalety oraz umywalki z dostępem do ciepłej wody i środków myjących. 23.Sala konsumpcyjna musi być wyposażona w stoły/ławy/krzesła z miejscami siedzącymi umożliwiającymi spożycie wydanego posiłku. 24.Wykonawca umożliwi uprawnionym osobom spożycie wydanego posiłku na sali konsumpcyjnej. 25.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 1.2.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia do Części II: Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowywania i dostarczania gorących posiłków dla około 80-90 uczniów objętych dożywianiem w szkołach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn, tj: Biadki, Gorzupia, Kobierno, Lutogniew, Brzoza, Wielowieś, Roszki, Orpiszew, Chwaliszew, Benice. Poszczególne miejscowości znajdują się na terenie gminy Krotoszyn w promieniu 50 kilometrów we wszystkie dni nauki szkolnej w 2016 roku. 1.Przewidywana ilość obiadów - około 15.000 porcji. 2.Posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni. 3.Wykonawca w pierwszym dniu każdego miesiąca będzie dostarczał miesięczny jadłospis do Zamawiającego oraz do wiadomości dyrektorów szkół. 4.Podana ilość posiłków może ulec zmianie w czasie obowiązywania umowy, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku, czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Przewiduje się, że zmiana ilości wydanych posiłków (zmniejszenie lub zwiększenie) nie przekroczy 15% przewidywanej ilości posiłków. 5.Posiłki, sposób ich przygotowania oraz transportu powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594, ze zm.) oraz w przepisach wykonawczych. 6.Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 7.Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych. 8.Posiłek każdego dnia w tygodniu powinien być inny i składać się z:4 x w tygodniu: danie mięsne: mięso -100 gram, ziemniaki (zamiennie kasza, ryż: maksymalnie 1 raz w ciągu 4 dni danego tygodnia) - 200 gram, surówka lub gotowane warzywa 80 gram, kompot (lub woda mineralna) -150 ml; 1 x w tygodniu: lub: pierogi z serem lub mięsem, naleśniki z serem lub mięsem, kluski parowane krokiety, kopytka - minimum 250 gram oraz kompot (lub woda mineralna) -150 ml; lub: danie rybne: ryba w panierce lub bez - 100 gram, ziemniaki 200 gram, surówka lub gotowane warzywa - 80 gram, kompot (lub woda mineralna) -150 ml zupy z wkładką mięsną: jedna porcja w ilości około 350 ml, w tym wkładka mięsna 80 gram, 2 kromki świeżego chleba lub bułka. 9.Posiłki muszą być przygotowywane w dniu jego dostarczenia, gorące, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. 10.Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewożenia posiłków, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów odpowiada Wykonawca. 11.Posiłki muszą być dostarczone do szkół w godzinach uzgodnionych z dyrektorem szkoły. 12.Pomieszczenia i podawanie posiłków zapewniają szkoły. 13.Wykonawca zapewni naczynia jednorazowego użytku, które będą wkalkulowane w koszty posiłków (naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością z dnia 06.09.2001 r. (Dz. U. nr 128, poz. 1408 z późn. zm.). 14.Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej dyrektor szkoły lub osoby przez niego upoważnione przekażą wykonawcy, co najmniej z 2 dniowym wyprzedzeniem. 15.Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany placówek szkolnych, do których będą dostarczane posiłki. 16.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.mgops-krotoszyn.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach